Disgrafi için Öneriler
Disgrafi, yazma becerilerini etkileyen belirli bir öğrenme güçlüğüdür. Harfleri düzgün boyutlandıramamak, harf arası boşlukları ayarlayamamak gibi belirtileri olan disgrafi, özellikle öğrencilik döneminde çocuklara büyük sıkıntılar yaşatabilir. Yazı yazmayı bireyler için oldukça zorlu hale getiren disgrafi ile mücadelede bireylere yardımcı olacak önerilerimizi aşağıda derledik.
Disgrafi için 5 Öneri
- El egzersizleri yapın
- 10 Parmak yazmayı öğrenin
- El yazısını tercih edin
- Yazmadan önce düşünün
- Yüksek sesle heceleyerek okuyun
1. El Egzersizleri Yapın
Yazı yazmaya başlamadan önce ellerinizi hafifçe sallamak, bilekleri çevirmek, parmakları oynatmak veya yumuşak bir topu sıkmak gibi disgrafi egzersizleri yapmak oldukça faydalıdır. Bu egzersizler sayesinde hem kan dolaşımını hızlandırmak hem de kasları yazı yazmaya hazırlamak mümkündür, el egzersizleri disgrafi önerilerinin başında gelir.
Bunlara ek olarak, disgrafisi kritik seviyede olan bireylerin görsel sistemleri zayıf olur ve ince motor beceriler görsel becerilerle doğru orantılıdır. Örme işleri, hamura şekil verme gibi ince işler görsel sistemi destekler.
2. 10 Parmak Yazmayı Öğrenin
Daktilo ya da bilgisayar kullanarak yazı yazıldığında, harfleri oluşturmak, harflerin ve sözcüklerin arasındaki boşluğu ayarlamak ya da soldan sağa aynı hat üzerinde yazmaya devam etmek gibi, disgrafi tanısı olan bireylerin zorlandıkları birçok husus kendiliğinden ortadan kalkmış olur. Ayrıca hata yapılsa bile hatanın düzeltilmesi özellikle bilgisayarda çok olaydır. İmla hatalarını denetleyen ve hatta düzelten birçok yazılım bulunmaktadır. Bu sebeple on (10) parmak yazmayı öğrenmek, disgrafisi olan bireyler için tavsiye edilir.
3. El Yazısını Tercih Edin
El ile yazmanın zorunda olduğu durumlarda, normal yazı yerine el yazısı tercih edilebilir. Harflerin birbirleri ile bağlı olması sebebi ile harfler arası boşluğu düzgün ayarlamaya gerek kalmaz. Buna ek olarak harflerin birbirine bağlı devam etmesi sayesinde ters yöne bakan harf yazmak da zorlaşır. Düzenli bir el hareketi ve akış gerektirdiği için, el yazısı motor becerileri ile mücadele eden bireylere oldukça yardımcı olur.
4. Yazmadan Önce Düşünün
Yazı yazmaya başlamadan önce, yazının ana hatları çıkarılmalı ve bir taslak hazırlanmalıdır. Bu sayede düşünceler daha kolay organize edilir. Ayrıca yazılacak konu üzerine önceden düşünmek, beyni yazı yazmaya da hazırlayacaktır.
Yazmaya başlarken de birden fazla taslak üzerine çalışılması da faydalıdır. İlk denemelerde hata yapma özgürlüğü, bireyin üzerindeki baskıyı azaltacaktır.
5. Yüksek Sesle Heceleyerek Okuyun
Bütünsel (ortografik) kodlamayı ve kelimeleri harflere bölme yetisini etkileyen disgrafi, bu sebeple çokça imla hatasına sebebiyet verir. Bir kelimeyi ya da cümleyi yazmadan önce yüksek sesle birkaç tekrar hecelemek bu noktada bireylere yardımcı olur. Yazı yazmak ellerdeki kas hafızası sayesinde öğrenildiğinden, kelimenin hecelenerek yüksek sesle tekrar edilmesi, on (10) parmak yazmayı öğrenmeyi de kolaylaştırır.
Etiket:disgrafi yazıları
1 Yorum
Paylaşımlarınız için çok teşekkürler