Diskalkuli Egzersizleri
Diskalkuli, matematiksel disleksi olarak da tanımlanan ve matematik ile ilgili öğrenmeyi etkileyen bir öğrenme bozukluğudur. Diskalkuli, bireyin zeka seviyesinden bağımsızdır, oldukça zeki bireyler de bile diskalkuli görülebilir.
Matematiksel işlemleri karıştırma, günlük hayatta basit hesaplamalarda bile hata yapma gibi diskalkuli belirtileri gösteren bireylerin öğrenme süreçlerine destek olmak gerekmektedir. Özellikle diskalkulik çocuklar için bu öğrenme sürecini evde yapılabilecek diskalkuli etkinlikleri ve egzersizleri ile mümkün oldukça eğlenceli hale getirmek daha kolay olacaktır.
İnternet üzerinden uzaktan seans imkanımız ile yanınızdayız. İletişim formumuz ile bize ulaşabilirsiniz. Uzman eğitimci kadromuz ile 20 yıldır hizmetinizdeyiz…
Evde Yapılabilecek 5 Diskalkuli Egzersizi
- Tahmin Etme
- Ritim Tutma
- Rol Yapma
- Anıları Canlandırma
- Aynı Anda Çok İş Yapma
1. Tahmin Etme
Günlük hayatta diskalkulik bireylerin tahmin becerilerini geliştirecek birçok fırsat bulunmaktadır. Örneğin market alışverişi dönüşünde elinizde kaç torba olduğu, bir torba içinde kaç adet elma olduğu ya da kaç kilo ceviz alındığı gibi sorular kolaylıkla uygulanabilecek ve eğlenceli tahmin oyunlarıdır. Adet, ağırlık, uzunluk gibi bir çok ölçüde tahmin oyunu kolaylıkla oynanabilir.
Yemekte de tahmin oyunları oynamak oldukça kolaydır. Sürahide kaç bardak su olduğu ya da tencere kaç adet dolma olduğu gibi tahmin oyunları oynanabilir.
2. Ritim Tutma
Ritim denilince akla ilk olarak müzik gelse de, birçok alandaki kompozisyonlarda farklı öğelerin sıra ile ve belli aralıkla birbirini izlemesine ritim denilmektedir. Dolayısı ile ritimli enstrüman çalmanın ve şarkı söylemenin yanı sıra dolaptaki elbiseleri belirli bir sıra ve aralık ile düzenlemek de ritim tutma anlamına gelmektedir. Evdeki eşyaların ya da buzdolabındaki sebzelerin, meyvelerin düzenlenmesinde de benzer bir yaklaşım uygulanabilir.
Ritim tutma örnekleri aslında birer örüntü oluşturma faaliyetidir ve örüntü çalışmaları bireylerin kısa süreli bellekleri ile ilişkilidir. Yani ritim tutmak, diskalkulik bireylerin kısa süreli belleklerini geliştirmeye yardımcı olur.
3. Rol Yapma
Rol yapma oyunları ailece birlikte zaman geçirmenin eğlenceli bir yolu olmasının yanı sıra birlikte öğrenmenin de kolay bir yoludur. Mesela evde bulunan elbiselerden tuhafiyeci dükkanı açmak, kıyafetleri kategorilendirmek ve fiyatlandırmak bu tarz bir rol yapma oyunudur. Bunun akabinde aile bireyleri dükkana müşteri olarak gelirler ve alışveriş yaparlar. Alınan ürünlerin fiyatlarının ve verilen paranın üstünün hesaplanması eğlenceli bir pratik olacaktır.
4. Anıları Canlandırma
Belleğimiz, geçmişte yaşadıklarımızı hatırlamamızı sağlar. Düzenli olarak geçmiş yaşantıları ve öğrenmeleri uyarırsak belleğimiz gelişim gösterir. Dolayısı ile diskalkulik bireyler ile anıları hatırlatıcı oyunlar oynamak, bellek gelişimine oldukça faydalıdır.
Geçen pazar kuzenlerini ziyarete gitmiştik hatırlıyor musun? Bana kuzenine nasıl gittiğimizi sırasıyla anlatabilir misin? Hava nasıldı, ne giymiştin, nasıl gitmiştik hatırlıyor musun? Orada neler yemiştik, masada nasıl oturmuştuk?
Bu örneği çoğaltmak ya da soruları çeşitlendirmek oldukça kolaydır.
5. Aynı Anda Çok İş Yapma
Aynı anda birden fazla işi yapmak, çalışma belleğini geliştirir. Verilen talimatları takip etmeyi gerektiren oyunlar, top oynarken şarkı söylemek, bir şeyi hem aklında tutup hem de bir başka faaliyete devam etmek gibi faaliyetler, diskalkulik bireyi zorlar, çalışma belleğini geliştirir.
Diskalkulik bireylere matematiksel yetilerini geliştirecek sorular sorarken, davulda ritim tutup bu sorulara cevap vermesini isteyebilirsiniz.
Etiket:diskalkuli yazıları