Diskalkuli Materyalleri
Özellikle çocukluk çağında birçok bireyin matematik kaygısı olabilir fakat bu kaygıyı diskalkuli ile ayırt etmek gerekir. Diskalkuli belirtileri gösteren bireylerin diskalkuli testi yaptırması ve erkenden durumlarının tespit edilmesi önemlidir.
Diskalkuli kesinlikle kariyeriniz sonunu getirecek bir durum değildir. Diskalkuli ilaç ile tedavi edilecek bir hastalık da değildir, matematiksel problemleri çözmede sıkıntı yaratan bir tür öğrenme bozukluğudur ve özel stratejiler ile diskalkuliye müdahale etmek mümkündür. Diskalkulik bireylere yardımcı olacak diskalkuli materyallerini bu yazımızda derledik.
İnternet üzerinden uzaktan seans imkanımız ile yanınızdayız. İletişim formumuz ile bize ulaşabilirsiniz. Uzman eğitimci kadromuz ile 20 yıldır hizmetinizdeyiz…
Diskalkuli Materyalleri
- Yapım Blokları
- Cuisenaire Çubukları
- Çalışma Kartları
- Abaküs
- Kareli Defter
1. Yapım Blokları
Diskalkulik bireyler matematiksel işlemlerde sıkıntılar yaşadıkları için sayı sayarken sayıları atlama ve sayı dizilerini karıştırma gibi diskalkuli belirtileri gösterirler. Para üstü hesaplama gibi günlük işlemlerde hesap makinası kullanımı gibi diskalkulik bireye yardımcı olacak cihazlar ilk başta faydalıymış gibi gözükse de esas olarak diskalkulik bireylerde sayıların ve dizilerin kavramsal olarak oturtulması gerekmektedir.
Lego vb. yapım blokları ile benzer nesnelerin bir araya getirildiği oyuncaklar bu noktada oldukça faydalıdır. Küp, dikdörtgen, disk gibi farklı şekillerde ve farklı renklerde olabilen bu bloklar ile farklı şekiller inşa edilerek saymayı öğrenmek kolaylaştırmaktadır. Sayıları ve dizileri oyun ile pekiştirmek, özellikle diskalkulik çocuklar için eğlenceli bir hal alır.
2. Cuisenaire Çubukları
Cuisenaire Çubukları, dört işlem, kesirler, bölenleri bulma gibi temel matematik işlemlerini ve kavramlarını öğrenmede kullanılan yardımcı materyallerdir. Adını Belçikalı ilkokul öğretmeni Georges Cuisenaire (1891–1975)’den alan Cuisenaire Çubukları, renkli ve rakamlı bir çubuk setidir. Çubukların boyları, renklerine göre farklılık göstermektedir.
Cuisenaire Çubukları, sadece çocuklar için değil, diskalkulik yetişkinler için de matematiksel öğeleri kavramada ve öğrenmede oldukça fayda sağlar ve birçok diskalkuli etkinliğinde kullanılabilir. Cuisenaire Çubuklarının yardımcı materyal olarak kullanıldığı konular şunlardır [1];
- Sayma, ardıllık, örgüler ve cebirsel muhakeme
- Toplama ve çıkarma
- Çarpma ve bölme
- Kesirler, oran ve orantı
- Modüler aritmetik ve grup teorisi
3. Çalışma Kartları
Matematikteki hususları ezberlemekte ve hatırlamakta yaşanan sıkıntılar, ilgili konudaki kavramları öğrenme hızında engel teşkil edebilir. Bu sebeple diskalkulik bireyleri hafızalarını destekleyecek matematiksel bilgi notları ve çalışma kartları ile desteklemek önemlidir. Örneğim diskalkulik bireylere yardımcı olacak çarpma çalışma kartı takımları bulunmaktadır.
4. Abaküs
Abaküs, ahşap ya da plastik bir çerçeve içine bir dizi tel çubuk veya ip üzerinde sağa sola hareket edebilen boncuklardan oluşan bir hesaplama aracıdır. Çin’de geliştirilen abaküs, denizaşırı ticaret yapan tüccarlar sayesinde Girit ve Miken bölgelerinden Avrupa ve Amerika’ya yayılmıştır [2].
Sayı kavramını geliştirmenin en iyi araçlarından biri abaküstür. Abaküs ile sayılar fiziksel olarak oluşturulur ve değiştirilir. Abaküs günde her gün on (10), on beş (15) dakikalık bir pratik, hesaplama becerilerinde gözle görülür ilerlemeye sebebiyet verebilir.
5. Kareli Defter
Diskalkulik bireylerin yaptığı yazım yanlışlarının başında sayıları hatalı yazmak gelir. Üç (3) ya da bir (1) rakamı bazen sağa banze sola doğru yazılır. Çizim araçları bunun gibi hataları azaltmak adına, diskalkulik bireylerin görselleştirme yetilerini geliştirmelerinde yardımcı olur. Örneğin kareli defter kullanımı, diskalkulik bireylerin sayıları net ve organize bir şekilde görselleştirmelerine yardımcı olur. Kareli defterdeki matris yapı, sembollerin ve toplama, çıkarma gibi matematiksel operatörlerin kavramsal olarak nasıl çalıştıklarını pekiştirmede oldukça yardımcıdır.
Bir denklemin farklı kısımlarını tanımlamak için renkli kalemler yardımı ile farklı renkler kullanmak da fayda sağlar. Matematik problemlerinin renk ile kodlaması, problemdeki çeşitli unsurları takip etmede yardımcı olacak basit bir yoldur. Örneğin, 1 + 2 = 3 denklemindeki bir (1) ve iki (2) kırmızı renkli kalem ile yazılırken, toplamları olan üç (3) mavi renk olabilir.
[1] Gregg, Simon; Ollerton, Mike; Williams, Helen (2017). Cuisenaire – from Early Years to Adult. Derby: Association of Teachers of Mathematics. ISBN 978-1-898611-97-4.
[2] Aimi, Antonio; De Pasquale, Nicolino (2005). Andean Calculators
Etiket:diskalkuli yazıları