Diskalkuli Oyunları
Analog saatleri okuyamamak, para üstü hesaplamakta zorlanmak veya sağını solunu karıştırmak, diskalkuli belirtileri arasındadır. Diskalkuli, zeka geriliği anlamına gelmemekle birlikte özellikle çocuklarda ciddi psikolojik hasar bırakabilecek bir durumdur. Dolayısı ile diskalkulik bireylerin becerileri desteklenmelidir.
Eğitim teknolojilerindeki ve özel eğitim alanındaki gelişmeler sayesinde diskalkulik bireyler ve çocuklara yardımcı olacak birçok matematiksel oyun geliştirilmiştir. Matematiği hem eğlenceli hale getiren hem de öğrenmelerine yardımcı olan diskalkuli oyunlarının en popülerlerini bu yazımızda derledik.
10 Diskalkuli Oyunu
- Zoch Hayalet Hızında
- Dobble
- Halli Galli
- Colorful
- Küçük Mühendis
- Q-bitz
- Block Buddies
- Set
- Soma Küpü
- Abalone
1. Zoch Hayalet Hızında
Ev hayaleti Balduin, kalenin mahzeninde eski bir kamera bulmuştur ve ortadan kaybetmeyi planladığı her şeyin fotoğrafını çekmiştir. Fakat kamera büyülüdür ve fotoğrafları farklı renklerde çekmektedir. Balduin resimlere baktığında hangi nesneyi ortadan kaybedeceğini hatırlayamamaktadır.
Oyun başladığında başına geleceklerden habersiz beş (5) adet ahşap eşya masanın üzerine konur. Kart destesindeki kartlar, biri veya her ikisi de yanlış renkte iki (2) nesnenin resimlerini gösterir.
Oyuncular sıra ile desteden kart açarlar ve diğer oyuncular doğru nesneyi bulmaya çalışır. Doğru nesneyi bulan ilk oyuncu kartı alır ve desteden bir sonraki kartı çeker. Oyun sonunda en çok kartı olan oyuncu kazanır.
2. Dobble
Dobble’da oyuncular, bir kart ile diğeri arasında eşleşen sembolü bulmaya çalışırlar. Kart destesindeki her kartta, destedeki diğer kartlarda da olan sadece bir sembol bulunur. Kartlarda toplan sekiz (8) sembol bulunmaktadır. Sembollerin boyutu ve konumu kartlarda farklılık gösterir. Amaç ortaya konan iki (2) karttaki ortak sembolü en hızlı bulmaktır.
3. Halli Galli
Halli Galli oyununda oyuncular dağıtılan kartlardaki meyve setlerinden beşli olanları yakalamaya çalışırlar. Kart destesindeki kartların her birinde dört (4) tür meyveden bir (1) ile beş (5) arasında değişen miktarda gruplar bulunur. Destedeki kartlar oyunculara eşit olarak dağıtılır. Her oyuncu sırayla bir kart açarken masa toplam beş (5) meyve olduğu anda ortada bulunan resepsiyon ziline basılır. Zile doğru zamanda (yerde beşli meyve seti varken) en hızlı basan oyuncu kartları kendi destesine koyar. Hata yapan oyuncu diğer oyunculara birer kart verir.
Kartı biten oyuncu oyunu kaybeder ve oyundan çıkar. Sona kalan iki (2) oyuncu arasında zile bir kez basılana kadar oyun devam eder.
4. Colorful
Colorful oyununda üzerinde farklı desen ve renklerde şekiller olan şeffaf kartlar bulunmaktadır ve oyuncular bu kartları üst üste koyarak oyunda istenen şekilleri yapmaya çalışırlar.
Oyun kutusundan çıkan görev kitapçığı, oyunculara hedef desenler vermektedir. Hedef desen, eksik ya da fazla parça olmadan, şeffaf kartların doğru açı ile oyun tablasına konması ile oluşturulur.
5. Küçük Mühendis
Küçük Mühendis oyununa tabanda birkaç ahşap blok ve bu blokların üzerinde bir mühendis figürü ile başlanır. Oyunda amaç düz kenarlı ve düz çatılı, içinde boşluk olmayan bir bina inşa etmektir.
Oyun boyunca mühendis figürünün her zaman binada kalması gerekmektedir fakat oyunda bir blok yerleştirileceği zaman mühendisi kaldırıp, bloğu onun yerine koyup mühendisi tekrar bloğun üstüne koymaya izin verilmez. Mühendis sola, sağa, yukarı veya aşağıya gidebilir ancak tek sefer birden fazla kat aşağıya yada yukarıya gidemez. Amaç, oyunun sonunda mühendisi çatıda inşaatı bitirmektir.
6. Q-bitz
Q-bitz oyunu, üç (3) turdan oluşmaktadır. Birinci turda oyuncular küplerini Q-bitz desen kartına kopyalamak için yarışırlar. İkinci turda ise oyuncular küplerini zar gibi masaya yuvarlarlar ve oyun kartında gösterilen deseni oluşturmaya çalışırlar. Deseni tamamlamak için, işe yaramayan küpler tekrar zar olarak masaya atılır. Oyunun üçüncü ve son turunda ise desen kartı oyunculara sadece on (10) saniye gösterilir ve deseni oluşturmaları beklenir.
7. Block Buddies
Block Buddies oyununda renkli yirmi bir (21) adet ahşap blok bulunmaktadır ve oyunda sunulan üç (3) zorluk seviyeli, elli (50) adet tasarımının gerçekleştirilmesi beklenmektedir.
8. Set
Set oyunundaki kart destesinden çıkan kartlar karıştırılır ve her sırada üç (3) kart olacak şekilde dört (4) sıra oluşturulur. Oyuncular bu kartlar arasında üç karttan oluşan setler bulmaya çalışırlar. Oyundaki kartların rengi, üzerindeki sembol, sembol sayısı yada gölgelendirmesi temel alınarak bir set oluşturulabilir.
Renk ile oluşturulan setlerde tüm kartlar kırmızı, yeşil yada mor gibi aynı renkten oluşur. Sembol setlerinde tüm kartlarda oval, baklava ya da dalga sembolü bulunur. Numara setlerinde tüm kartlardaki sembol sayısı bir, iki veya üçtür. Gölgelendirme ile oluşturulan setlerde ise kartların hepsi düz, açık veya şeritlidir.
9. Soma Küpü
Soma Küpü oyununda yedi (7) parçadan oluşan iki adet küp bulunmaktadır ve bu parçalarda üç (3) boyutlu şekiller oluşturulmaktadır. Oyunda elli (50) adet kart bulunmaktadır ve oyuncu bu kartlardaki şekilleri yapmaya çalışmaktadır. Oyun bir (1) ya da iki (2) oyuncu ile oynanabilmektedir. İki (2) oyuncu ile oynandığında, karttaki şekli ilk yapan oyuncu kazanır.
10. Abalone
Abalone oyununda renkli bilyeleri koymak için ahşaptan hekzagonal bir tabla bulunur.
Oyunda amaç rakip oyuncunun bilyelerini tabla dışına atmaktır. Her bir sıradaki bilye sıranın ağırlığı, bilye sayısı kadardır. Aynı sırada daha çok bilyesi olan, rakip oyuncunun bilyelerini tabla dışına atar. Oyun altı (6) oyuncuya kadar oynanabilir. Oyunda altı (6) olası yön olması sebebi ile hem saldırı hem de savunma planlaması yapılması gerekmektedir.
Etiket:diskalkuli yazıları