Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi kısaca, yetişkinlerle yürütülen psikoterapinin çocuklarda “oyun dili”nin kullanılarak uygulanmasıdır.
Oyun Terapisini Evdeki Normal Oyundan Ayıran Nedir?
Buradaki asıl etken terapistin rolüdür. Terapist oyun sırasında, çocuğun duygularını ve aktarımlarını koşulsuz kabul ederek, gerekli yerlerde yaptığı müdahaleler ve kullandığı aynalama dili ile çocuğun kendi içgörüsünü kazanmasına yardımcı olur.
Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?
Genel olarak 3-12 yaş grubu için uygulansa da, bazı özel durumlarda daha büyük veya daha küçük yaş gruplarında da uygulanabilir.
Neden Oyun Terapisi?
Bunun sebebi, çocukların yetişkinler kadar bilişsel ve dil becerilerinin gelişmemiş olmasıdır. Buna bağlı olarak, yetişkinlerde olduğu gibi çocukların kendi duygu ve düşüncelerini net bir şekilde anlamlandırmalarını ve uygun şekilde ifade etmesini bekleyemeyiz. Örneğin, yas sürecinde olan bir çocuğun duygularını ve düşüncelerini kelimelere dökmesi onun için çok zorlayıcı ve kompleks olabilir.
Oyun Terapisinin Gücü
Çocuk, oyunla birlikte zorlandığı durumlarla baş edebilmek için sahneleme yapabilir, belirli temalar oluşturabilir, kendini veya çevresindeki kişileri yansıtan karakter yaratabilir. Bu da çocuğa, zorlandığı duygu ve durumların üzerinde hakimiyet kurmasını sağlar. Oyun terapisinin asıl gücü de budur. Çocuğa baskıladığı duygu ve düşüncelerini daha sağlıklı ve uygun şekilde ifade etme imkanı sağlar. Ayrıca yaşadığı zorluklar için pozitif baş etme becerileri geliştirmesini ve problemlerini doğru şekilde çözebilmesine yardımcı olur.
Oyun Terapisi Hangi Alanlarda Çalışılır?
Çocuğa ilişkin bir çok duygusal ve davranışsal problemde oyun terapisiyle çalışılabilir. Bunlara bazı örnekler:
- Yas
- Kaygılar
- Korku ve Fobiler
- Travmatik Olaylar (Ebeveynlerin boşanması, kardeş kıskançlığı gibi…)
- Depresyon
- Agresyon (Öfke problemleri)
- Okulla İlgili Problemler
- Duygusal Problemler
- Davranış Bozuklukları
Oyun Terapisi Çocuklara Ne Kazandırır?
- Yeni ve yaratıcı çözümler geliştirme,
- Davranışlarıyla ilgili daha fazla sorumluluk sahibi olma,
- Kendileri ve başkalarını kabullenme ve saygı duyma,
- Empati becerilerini geliştirme,
- Kendi yeterliliklerinin ve becerilerinin farkında olma
Oyun Terapisinde Süreç Nasıl İşler?
Ebeveynin veya çocuğa bakım veren kişinin de oyun terapisi sürecinde önemli bir rolü vardır. Ebeveynlerle yapılan ilk görüşme sırasında çocuk hakkında gerekli bilgiler alındıktan sonra çocuk ile de birebir görüşme yapılır. Çocuk ile oyun odasında yapılan görüşmede, çocuğun kendini ifade edebilmesi için uygun bir çok materyal bulunur. Yapılan bu görüşmeden sonra çocuğun ihtiyaçlarına yönelik aile ile görüşülerek bir terapi planlaması yapılır. Oyun terapisi genellikle haftada 1 olmak üzere her hafta düzenli olarak yürütülür. Oyun terapi seans sayısı ise çocuğun ihtiyacı ve problemin çözülme hızına bağlı olarak her çocuk için farklı olabilir.
Önemli Not : Çocuğunuzun oyunlarını yorumlamaya çalışmayın. Bu, oyun terapisi eğitimi almış uzmanların yapabileceği bir şeydir. İnternette gördüğünüz “bu oyuncak şu anlama gelir” gibi söylemlere bakarak yorumlama yapmanız, çocuğunuzu yanlış değerlendirmenize neden olabilir. Oyun dilini anlamak, yorumlamak bunlardan çok daha derin bir bakış açısı gerektirir. Her çocuğun süreci biriciktir ve her çocuk aynı oyuncağı aynı anlamda kullanmayabilir. Bu çok dikkatle analiz edilmesi gereken bir süreçtir.
Anne-baba olarak çocuğunuzu odak noktası alarak, ona özel oyun saatleri oluşturup, keyifle oyun oynamanız kaliteli vakit geçirmenizi sağlayacaktır.